Bierbrouwinstallatie

De opdracht

Dit jaar werken we met 6 leerlingen de bierbrouwinstallatie af. Enkele jaren geleden zijn ze gestart met de installatie. Na 2 schooljaren was de installatie bijna klaar, hij moest enkel nog geprogrammeerd worden zodat alles automatisch verloopt. We kregen naast het programmeren ook nog allerlei andere kleine opdrachten die in teken stonden van de installatie. Hieronder kan u de verschillende uitdagingen vinden.

Programmeren

Momenteel brouwt onze brouwer in vaten en moet hij zelf de temperatuur en de tijd continu in het oog houden. Ons doel is de installatie volledig te automatiseren zodat het eenvoudiger wordt voor de brouwer.

Ook deze site is een van de uitdagingen. De volledige site moet bijgewerkt worden.

Elektrisch schema

Toen we begin dit jaar de installatie kregen, zat de schakelkast helemaal door elkaar. Een schema waarin mooi genoteerd stond wat waarmee verbonden was hadden we ook nog niet. Daarom begonnen we met de schakelkast opnieuw in te richten en een duidelijk schema hiervan maken voor het geval dat er in de toekomst plots problemen opduiken in de kast.

Handleiding

We gaan ook een handleiding maken, zodat de brouwer altijd weet hoe hij dingen kan aanpassen wanneer hij verandert van brouwrecept. Het is niet de bedoeling dat wij iedere keer moeten gaan als hij een ander bier wil brouwen. De brouwer zal aan de hand van de handleiding weten hoe hij alles moet aanpassen.

Kratje

Ons eigen bier, genaamd Steentje, werd al gebrouwd en verkocht. Toen je het bier wou kopen dan moest je direct een bak kopen van 24 flesjes. Doordat dit niet ideaal was om het bier te kunnen verkopen hebben we een kratje ontworpen. Dit kratje is handig draagbaar en er kunnen 6 Steentjes in.

STEM-project

Doordat bierbrouwen een heel leerrijk proces is, willen we dit in de toekomst aanhalen in het 5de jaar IW. Het brouwproces is leerrijk doordat er verschillende takken van de wetenschappen in aan bod komen. We zullen dit jaar een bundeltje maken zodat de leerlingen op een aangename manier kennismaken met het brouwproces. Ook zullen ze 1 keer in het schooljaar kunnen gaan brouwen bij onze hobbybrouwer voor wie de brouwinstallatie gemaakt wordt.